Kukapa ehdoin tahdoin haluaisi tummentuneet tai keltaiset hampaat. Toisilla hammas on luonnostaan tummemman värinen kuin toisilla, mutta myös kahvin, tupakan ja punaviinin nauttimisella on vaikutusta hampaiden väriin. Joitakin ihmisiä asia painaa niin paljon, että he haluavat valkaista hampaitaan säännöllisesti. Suurin osa suomalaisista käy hampaiden valkaisussa vain silloin tällöin, esimerkiksi ennen tärkeää tilaisuutta kuten omia häitä tai vaikkapa ennen TV-esiintymistä. Kerran valkaistut hampaat eivät enää tummu alkuperäiselle tasolleen, joskaan lopputulos ei säily ikuisesti. Hampaiden valkaisu on Suomessa melko kallista, joten harvalla on varaakaan valkaista purukalustoaan edes muutaman vuoden välein. Tässä on selvä ero esimerkiksi USA:han, missä hampaat valkaistaan säännöllisesti. Tavoitteena on siellä päin maailmaa niin kirkkaan valkoinen hymy kuin suinkin, mikä voi vaikuttaa ulkopuolisten mielestä jopa epäluonnolliselta. Kaikkein valkoisin väri on saatavissa vain hammaslaminaateilla. Suomessa tavoitellaan korkeintaan muutamaa astetta valkoisempaa hymyä – siis mahdollisimman luonnosta lopputulosta, mutta kuitenkin eroa entiseen.

Miksi hampaita valkaistaan?

Yhä useampi suomalainen valkaisee hampaansa. Valkoisia hampaita havittelevat niin miehet kuin naiset. Monet ohjaa yksityishammaslääkärin vastaanotolle se, että hymyily ja mustuneiden tai hyvin keltaisten hampaiden näyttäminen muille ovat alkaneet hävettää. Aina asiakkaan suussa ei kuitenkaan ole mitään poikkeuksellista, vaan asiakas haluaa vain kirkastaa hampaidensa värisävyä. Syy voi olla mikä tahansa, esimerkiksi tavoite näyttää hyvältä omissa häissään (ja häävalokuvissa), hurmata uusi treffikumppani tai menestyä työpaikkahaastattelussa. Moni kokee, että huoliteltu ulkonäkö ja valkoiset hampaat kertovat tietystä tulotasosta, itsekurista, koulutuksesta, luotettavuudesta, vakaasta mielenterveydestä ja monesta muusta positiivisesta asiasta, mitä ihmiset haluavat mielellään olemuksellaan viestiä. Turussa on jo vuosia sitten tehty yliopistollinen tutkimus, mistä voi esittää johtopäätöksen, että hyväosaisten vanhempien lapsilla on parempikuntoiset hampaat kuin yhteiskunnan vähäosaisimpien lapsilla. Ero kariesbakteerien määrässä huomataan heti vauvaiän jälkeen. Vähän väliä voi eri medioista lukea tarinoita, jotka on otsikoitu esimerkiksi ”mitä rikkaat tekevät toisin”. Näistä artikkeleista voimme lukea, että paremmin tienaavat lankaavat hampaansa säännöllisesti ja käyvät vuosittain hammastarkastuksissa. Lisäksi on tunnettua, että hampaiden valkaisu maksaa viidestä sadasta seitsemään sataan euroa, joten ei ihme, jos yhdistämme mielessämme valkoiset hampaat ja hyvätuloisuuden tai yhteiskunnallisen menestyksen.

Miten hampaat valkaistaan?

Hampaiden ensimmäinen valkaisu kannattaa tehdä hammaslääkärillä, vaikka hinta hieman hirvittäisikin. Markkinoilla on monenlaisia kotikäyttöön sopivia valkaisutuotteita, mutta niiden käyttämisessä piilee monia riskejä. Kotivalkaisussa ei saa suojattua ikeniä, ja pahimmillaan hammasta suojaava kiille voi vaurioitua. Myös ruokatorvea voi alkaa ärsyttää. Hammaslääkäri auttaa miettimään, mikä on itselle sopivin valkaisumenetelmä. On myös otettava huomioon, ettei kaikkia hampaita voi valkaista. Varsinkin huonokuntoiset hampaat kannattaa ensin korjata kuntoon. Raskaana olevien tai imettävien naisten kannattaa jättää valkaisu kokonaan väliin, samoin alaikäisten lasten.

Hampaiden valkaisu
Hampaiden ensimmäinen valkaisu kannattaa tehdä hammaslääkärillä

Hammaslääkäri valkaisee hampaat joko valkaisugeelillä, mikä on halvempaa, mutta lopputulos ei ehkä ole niin valkoinen tai niin kestävä, kuin laserilla tehtynä. Laservalkaisu maksaa pari, kolme kertaa sen mitä geelivalkaisu, mutta joidenkin hammaslääkärien mielestä sen teho voi säilyä jopa loppuelämän. Valkaisutulosta ylläpidetään välttelemällä tupakkaa ja muita hampaita värjääviä aineita.

Tämän lisäksi voi asiakas halutessaan tehdä kotivalkaisun muutaman vuoden lisäksi. Kotivalkaisuaineet kannattaa ostaa hammaslääkäriltä, tai vähintäänkin tarkastaa, että myydyt aineet ovat CE-merkittyjä. Hammashygieniaakaan ei voi unohtaa. Fluorihammastahnaa ja hammaslankaa kannattaa näyttää hampaille kahdesti päivässä. Valkaisevia hammastahnoja ei parane käyttää, jos niiden teho perustuu hankaamiseen. Hankaava tahna saattaa kyllä poistaa pintavärjäytymiä, mutta samalla se vaurioittaa kiillettä. Hampaaseen siis saattaa ilmaantua säröjä, joihin värjäävät aineet tarttuvat entistä paremmin!

Valkeat hampaat tekevät hymystäsi kauniimman